Presse

Pressemeddelelse 16. juni 2010

 På bestyrelsesmødet den 15. juni har bestyrelsen besluttet at invitere medlemmerne og interesserede borgere til at se den historiske MINIBY i MADSBYPARKEN lørdag den 26. juni kl. 14:00 til ca. 15:30.

Invitationen bliver annonceret i Fredericia Dagblad samt Elbobladet.  Endvidere optaget på vor hjemmeside: http://www.bygningskulturfredericia.dk samt Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

www.byogland.dk

Vi vil blive guidet rundt af erfarne guider og endvidere høre om det store arbejde med at genskabe købstaden som den så ud i 1849 og på det tidspunkt rummede 1200 huse.  Ca. 700 af disse er bygget.

Byen var på det tidspunkt en af de største i Danmark og blev arealmæssigt kun overgået af København. Projektet med at genskabe byen i målestok 1:10 blev påbegyndt i 1983 som beskæftigelsesprojekt i 1986 kom seniorbyggerne til.  Beskæftigelsesprojektet er ophørt og i dag arbejder Pro Aktiv på minibyen. Husene er udført med stor præcision fra den første tegning til den sidste mursten – sokler – døre – vinduer og skorstene. Forud har Ulla Linnea Qvortrup udført et stort arbejde med at samle dokumentation i form af taxationer, kort, fotografier og opmålinger, på dette grundlag er husene tegnet af Hanne Karlsen – alt samlet i bygge-og tegningsarkivet.

Bygningskultur Fredericia har besluttet at påskønne de mange hænders arbejde i tusindvis af timer med at lægge sten, tømmer og tagsten til historisk helt korrekte bygninger ved at tildele Minibyen årets bronzeplakette.

Endvidere agter vi samme dag at udnævne Ulla Linnea Qvortrup til æresmedlem i foreningen Bygningskultur Fredericia Med baggrund i den pludselige beslutning om at afskedige Ulla og Hanne stoppes den forskning der gør, at projektet er historisk og videnskabeligt korrekt. Der er nu stor fare for at hele det 27- årige arbejde går tabt og at en eventuel fuldendelse af de manglende ca 40% blot gør det til en legetøjsby i stil med Legoland. Man ville ønske Byrådet havde fundet midler til den 4-års periode det vil tage at færdiggøre byen. I 1999 skrev Ulla Qvortrup en fornem bog: Den Historiske Miniby, med undertitlen: Fredericia i det historiske Europa. Den belyser på glimrende vis den videnskabelige kvalitet Ulla Qvortrup´s livsværk er. Projektet, som det er endt, burde måske aldrig være påbegyndt, men det har haft stor betydning ved at skabe forståelse for den kulturarv vi har. For de planlæggere og arkitekter der vil sætte sig ind i og forstå byens sjæl, kan det give inspiration til det fortsatte arbejde på selve byen, Fredericia C.

Med venlig hilsen Bent Hammeken

 

Pressemeddelelse den 8. marts 2009

 

 

Mellem afvikling og udvikling

 

En møderække arrangeret af Bygningskultur Fredericia om industriafviklingen omkring Fredericia Gammelhavn og den kommende byudvikling.

 

 

 

Så er der igen mulighed for at komme og gøre sin indflydelse på, hvad ”Kemira-grunden” skal anvendes til – både om 25 – 30 år når en ny bydel er med til at tegne Fredericia, men også hvad grunden kan anvendes til indtil da. Vi skal i perioden frem til den endelige udbygning gerne have nogle attraktive områder til glæde for byens beboere.

 

Formålet med møderækken er at få debatteret mulighederne for anvendelsen af ”Kemira-grunden”. Politikerne og selskabet bag Fredericia C har flere gange meldt ud, at borgerindragelsen er meget vigtig og er et bærende element i hele processen.

 

På det første møde i møderækken (den 25. februar) gav Museumschef Bodil Schelde-Jensen et meget spændende tilbageblik på området fra fæstning til den tidlige industrialisering.

 

På mødet den 11. marts kl. 19.00 i Kongensgade 111 vil vi høre nogle af Fredericia Byråds politikeres visioner for den nye bydel. Politikerne vil tage tråden op fra sidste møde og give deres vision for, hvad der nu skal ske på området. Bygningskultur Fredericia har fået Borgmester Uffe Steiner Jensen, Formand for Teknisk Udvalg og medlem af miljøudvalget Mads Lund til at give hver deres vision for området. Byrådet har, som nok er de fleste bekendt, lige været på studietur til Hamborg – og mon ikke det har givet nogle nye indtryk og ideer, som de vil delagtiggøre os i og hvordan de forestiller sig disse implementeret for området i Fredericia C.

 

Bygningskultur Fredericia håber, at mange vil deltage i mødet og den efterfølgende debat om områdets anvendelse – og ikke mindst, at der er nogle af byens unge mennesker, som kunne tænke sig at være med og give deres vision for området. Det bliver jo langt hen af vejen dem, som kommer til at bruge bydelen når den til sin tid står færdig.

 

Det er Bygningskultur Fredericia, som står bag møderne. Bygningskultur Fredericias formål er at holde et vågent øje med Fredericias udseende.

Der er mange huse og miljøer i byen, som er værd at bevare. Hele det særpræg, som Fredericia har i kraft af voldanlæggene, de lige gader, kyststrækningen, bygninger fra f.eks. de gamle trossamfund og meget andet er for mange borgere i Fredericia værdier, som bør værnes og skånes, når industriel udvikling og moderniseringer kræver nedrivning.

Men det er naturligt, at en levende by ændrer sig, og foreningens mål er ikke en død museumsby, men en by, hvor man er opmærksom på at de forandringer, som er nødvendige, skal gennemføres på en sådan måde, at nyskabelser og ændringer kommer til at passe harmonisk til de eksisterende miljøer, og måske endda kan gøre nogle af byens kvarterer kønnere og bedre at leve i.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s